Onze verhalen

Geselecteerde filters:
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Virtueel plannen heeft de toekomst

Om optimaal samen te werken met onze opdrachtgever maakt Boskalis Nederland volop gebruik van innovatieve tools. Zoals een ingenieuze virtueel planner. Complexe projecten vragen om veel afstemming, vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. "Het is belangrijk dat ons hele team en dat van de opdrachtgever de actuele planning op het netvlies heeft. Met virtueel plannen kan dat", vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. Meerkosten en stress voorkomen "Complexe projecten vragen om optimale afstemming. Tussen opdrachtgever en projectteam en tussen verschillende bouwdisciplines. De planner is dan de spin in het web die alle activiteiten, partners en belangen in een logische volgorde plaatst. Met een sluitende planning voorkomt hij veel stress en meerkosten. Moderne planningssoftware zorgt voor het beste resultaat." Stap voor stap In de virtuele planning is alle informatie vertaald in een aantrekkelijk filmpje. Olaf: “Je ziet vanuit verschillende hoeken hoe een project stap voor stap wordt opgebouwd. Per moment zie je welke mensen en welk materieel worden ingezet. Het projectteam weet exact wat er te doen is. Daarnaast doet het overzicht dienst als een geweldig onderdeel van presentaties aan de opdrachtgever. Je kunt verschillende scenario’s tonen en zo afwegingen bij keuzes illustreren.”

Lees meer
We passen de kaart van Nederland aan

Hypermodern meten met drone

Voor grondmetingen gebruikt Boskalis Nederland sinds kort een eigen drone. Klaar voor lancering Boskalis Nederland schafte de drone aan om ontoegankelijke gebieden, zoals de Marker Wadden, makkelijker te meten. De drone vliegt op 85 tot 120 meter hoogte en kan per dag ruim 2 kilometer terrein in kaart brengen. Onze officieel opgeleide dronepiloot Michiel Klomp bouwt met een surveyor op locatie de drone op en voert het vluchtplan in. Automatisch meten Als het vluchtplan klaar is, ‘gooit’ de surveyor het onbemande vliegtuigje de lucht in. Michiel staat met de afstandsbediening klaar om in te grijpen. Eenmaal in de lucht werkt de drone volautomatisch. Michiel: “Hij meet hoogtes en afstanden en maakt uitstekende luchtfoto’s. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht zelf naar onze laptop. De foto’s staan op de SD-kaart, die in het interieur van het drone zit.” Bonusfoto Als het vliegtuigje is geland, begint het rekenen met de metingen. “Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Michiel. “Als bijproduct levert de drone een mooie, grote gebiedsfoto. Opdrachtgevers zijn daar heel blij mee!”

Lees meer
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Risico’s in kaart met nieuwe app


Bij elke tender of project brengt Boskalis Nederland kansen en risico’s in kaart. Betrokken teams hingen de resultaten van risicosessies voorheen letterlijk op papier aan de muur. “Nu gebruiken we hiervoor een app”, vertelt Robert Jansen, coördinator van de vakgroep Kans- & Risicomanagement. “De app heeft vijf belangrijke voordelen boven de oude methode.” 1. Meer betrokkenheid “Alle deelnemers geven online hun mening over hoe groot ze risico’s en kansen achten. De kans is hiermee kleiner dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn.” 2. Actueel inzicht in data “De app telt de meningen van alle aanwezigen bij de risicosessie en geeft het resultaat direct overzichtelijk weer in een kleurrijke grafiek. De app kan ook de verschillen voor en na beheersmaatregelen aantonen.” 3. Efficiënt en risicobewust “Aan de hand van de grafiek kunnen deelnemers aan de sessie meteen gericht discussiëren over de uitkomst. Bij (grote) afwijkingen wordt zo sneller duidelijk wat nu écht het risico is. Zo groeit het risicobewustzijn onder deelnemers.” 4. Snel “Na afloop van de risicosessie zijn gegevens direct beschikbaar voor verdere toepassing.” 5. Digitale integratie “We kunnen de app koppelen aan andere digitale hulpmiddelen. Zo kan de app binnenkort communiceren met software die Boskalis Nederland gebruikt om de voortgang van (bouw)projecten te meten.”

Lees meer
We houden Nederland veilig

Op naar een veilig Groningen


Een 11,7 km lange dijk, een stadsstrand inclusief boulevard, een fietspad over de dijk. In Groningen combineren ze de dijkversterking tussen Eemshaven en Delfzijl met nieuwe recreatiemogelijkheden, vertelt projectmanager Gertjan Timmers. Recreatie op de dijk Boskalis Nederland werkte aan de versterking van de 11,7 km lange Groningse dijk. Daarnaast maakten we het dijkgebied aantrekkelijker met onder andere: een stadsstrand met een boulevard, ‘Marconi’, een fietspad over de dijk: ‘Kiek over de Diek’. De Gemeente Delfzijl en provincie Groningen financierden naast deze initiatieven gericht op recreatie ook enkele innovatieve duurzame projecten, zoals: een palenbos getijdepoelen onder de naam ‘Rijke Dijk’ een dubbele dijk met daartussen 37 hectare grond voor zilte teelt. Dialoog Opdrachtgever waterschap Noorderzijlvest gaf met een UAV-GC contract Boskalis Nederland veel verantwoordelijkheid. Projectmanager Gertjan Timmers: “In samenspraak met de opdrachtgever en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) hebben we afspraken gemaakt over ontwerp, planning en het contract. Die uitgebreide dialoog leidde tot een effectieve en prettige samenwerking.” Lage waterstand De uitvoering stelde het team voor uitdagingen. Door de lage waterstand van de rivieren was het moeilijk – soms zelfs onmogelijk – de benodigde klei aan te voeren. Gertjan: “Het is altijd fantastisch om te zien hoe gedreven mijn collega’s zijn om tot oplossingen te komen. Die inzet en collegialiteit was voor mij reden om na een uitstapje naar een andere werkgever terug te komen naar Boskalis Nederland!” Nieuwsgierig naar (de recreatiemogelijkheden op) de nieuwe dijk? Beleef de nieuwe dijk online

Lees meer
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Biobrandstoffen, de duurzame keuze

Boskalis Nederland bespaart tonnen CO2-uitstoot door gebruik te maken van biobrandstoffen. Volledig fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzamere mengsels. Om wat voor biobrandstof gaat het?
 De biobrandstofmengsels die we gebruiken worden gedeeltelijk gewonnen uit duurzame reststromen. Zo bestaat een mengsel bijvoorbeeld voor 50% uit een restproduct uit de papierindustrie. Een andere variant bestaat voor 30% uit afgewerkte frituurolie. Door deze reststromen te hergebruiken, bespaart Boskalis Nederland flink op fossiele brandstof. Grondstoffen uit de voedselketen, zoals palmolie, worden nadrukkelijk gemeden. Zo hoeft voor de biobrandstoffen geen enkele boom te worden omgehakt. Waarvoor gebruikt Boskalis Nederland biobrandstof?
 De schepen van Boskalis Nederland varen probleemloos op biobrandstofmengsels. Ook onze vrachtwagens en grondverzetmaterieel rijden op duurzame alternatieve brandstof. Nieuwe brandstof, nieuwe machines? 
Om op biobrandstof te draaien, hoeven we de huidige machines niet aan te passen. Boskalis Nederland kan probleemloos overschakelen op duurzamere brandstoffen, zonder ingrijpende en milieubelastende aanpassingen aan het materieel. 
 Wat is de milieuwinst? 
Door gebruik van biobrandstoffen besparen we elk jaar tonnen CO2-uitstoot. Bij een project van een half jaar in 2016, bespaarde één schip al 561 ton aan CO2-uitstoot. Wat is de duurzame ambitie van Boskalis Nederland? Boskalis Nederland heeft als ambitie om binnen vijf jaar de uitstoot van CO2 van het eigen materieel met 35% te reduceren. Lees hier meer over onze ambitie op het gebied van duurzaamheid.

Lees meer
We houden Nederland veilig

Dijk versterken op druk Texel

Boskalis Nederland versterkte op Texel 14 kilometer Waddenzeedijk. Om de dijk voor het stormseizoen weer veilig te hebben, moesten we rekening houden met toeristen, vogelaars en eilandbewoners, vertelt omgevingsmanager Abe Schuring. Werken tijdens het broedseizoen betekent in de eerste plaats maatregelen nemen om broedvogels niet tot last te zijn. Desondanks begon de Vogelbescherming een rechtszaak, vertelt Abe. “Gelukkig is daarbij aangetoond dat we inderdaad rekening hielden met de vogels. Circa 2.500 jonge grote sternen zijn allemaal uitgevlogen naast ons werk! Om vogelaars toch tegemoet te komen, hebben we onze planning aangepast en onze werkgebieden afgesloten tijdens een vogelfestival.” Nat houden in droge zomer “Een andere uitdaging was de droge zomer”, gaat Abe verder. “Door watertekort was het voor de dijkwerkzaamheden noodzakelijk om water aan te voeren per schip. Boeren zagen hun mais verpieteren terwijl wij water aanvoerden voor de dijk. Om met ze mee te denken en iets terug te doen, sponsorde Boskalis Nederland de – onder de boeren geliefde – autocross door de baan voor ze nat te houden.” Maatwerk op Texel Boskalis Nederland voert momenteel diverse dijkverbeteringswerken uit in het kader van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma. In de ‘Combinatie Tessel’ werken Boskalis (70%) en KWS (30%) samen aan de versterking van 14 kilometer Waddenzeedijk aan de oostzijde van het eiland Texel. De opdracht omvat behalve de dijkverzwaring ook diverse kunstwerken, waaronder drie gemalen. Lees meer... https://werkenbij.boskalis.com/boskalis-levert-maatwerk-op-texel/ Sterke dijken, veilige toekomst Lees meer op de website van opdrachtgever Hoogheemraadschap Noorderkwartier https://www.hhnk.nl/waddenzeedijk

Lees meer
Back to top