Geselecteerde filters:
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Virtueel plannen heeft de toekomst

Om optimaal samen te werken met onze opdrachtgever maakt Boskalis Nederland volop gebruik van innovatieve tools. Zoals een ingenieuze virtueel planner. Complexe projecten vragen om veel afstemming, vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. "Het is belangrijk dat ons hele team en dat van de opdrachtgever de actuele planning op het netvlies heeft. Met virtueel plannen kan dat", vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. Meerkosten en stress voorkomen "Complexe projecten vragen om optimale afstemming. Tussen opdrachtgever en projectteam en tussen verschillende bouwdisciplines. De planner is dan de spin in het web die alle activiteiten, partners en belangen in een logische volgorde plaatst. Met een sluitende planning voorkomt hij veel stress en meerkosten. Moderne planningssoftware zorgt voor het beste resultaat." Stap voor stap In de virtuele planning is alle informatie vertaald in een aantrekkelijk filmpje. Olaf: “Je ziet vanuit verschillende hoeken hoe een project stap voor stap wordt opgebouwd. Per moment zie je welke mensen en welk materieel worden ingezet. Het projectteam weet exact wat er te doen is. Daarnaast doet het overzicht dienst als een geweldig onderdeel van presentaties aan de opdrachtgever. Je kunt verschillende scenario’s tonen en zo afwegingen bij keuzes illustreren.”

Lees meer
We houden Nederland bereikbaar

Mobiel keuren: de tool van nu

Foto’s maken en de gemeten waarden bijschrijven. Dat was tijdrovend. Zeker omdat alle data daarna nog gedigitaliseerd moesten worden. Waarden waren soms moeilijk te lezen en fotolocaties onduidelijk. Op steeds meer projecten werken we nu met mobiel keuren. Zoals op het wegonderhoudsproject tussen Rotterdam en Stellendam: IVO N57 . Efficiënt en overzichtelijk Mobiel keuren levert veel extra overzicht op, er worden nooit meer keuringen overgeslagen en de data staan meteen op de juiste plek, vertelt uitvoerder infra Maarten bij de Vaate. Maarten: “Je zet keuringspapieren op basis van de planning klaar in de software en ziet in één oogopslag wat er wanneer gekeurd moet worden. Al je registraties worden direct vastgelegd, inclusief je exacte locatie. Nu staan we bij IVO N57 met tablets in de hand, in plaats van met pen en papier. Niet alleen in de uitvoering, maar ook in de af- en oplevering bespaart digitaal keuren een hoop tijd.”

Lees meer
We passen de kaart van Nederland aan

Hypermodern meten met drone

Voor grondmetingen gebruikt Boskalis Nederland sinds kort een eigen drone. Klaar voor lancering Boskalis Nederland schafte de drone aan om ontoegankelijke gebieden, zoals de Marker Wadden, makkelijker te meten. De drone vliegt op 85 tot 120 meter hoogte en kan per dag ruim 2 kilometer terrein in kaart brengen. Onze officieel opgeleide dronepiloot Michiel Klomp bouwt met een surveyor op locatie de drone op en voert het vluchtplan in. Automatisch meten Als het vluchtplan klaar is, ‘gooit’ de surveyor het onbemande vliegtuigje de lucht in. Michiel staat met de afstandsbediening klaar om in te grijpen. Eenmaal in de lucht werkt de drone volautomatisch. Michiel: “Hij meet hoogtes en afstanden en maakt uitstekende luchtfoto’s. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht zelf naar onze laptop. De foto’s staan op de SD-kaart, die in het interieur van het drone zit.” Bonusfoto Als het vliegtuigje is geland, begint het rekenen met de metingen. “Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Michiel. “Als bijproduct levert de drone een mooie, grote gebiedsfoto. Opdrachtgevers zijn daar heel blij mee!”

Lees meer
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Risico’s in kaart met nieuwe app


Bij elke tender of project brengt Boskalis Nederland kansen en risico’s in kaart. Betrokken teams hingen de resultaten van risicosessies voorheen letterlijk op papier aan de muur. “Nu gebruiken we hiervoor een app”, vertelt Robert Jansen, coördinator van de vakgroep Kans- & Risicomanagement. “De app heeft vijf belangrijke voordelen boven de oude methode.” 1. Meer betrokkenheid “Alle deelnemers geven online hun mening over hoe groot ze risico’s en kansen achten. De kans is hiermee kleiner dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn.” 2. Actueel inzicht in data “De app telt de meningen van alle aanwezigen bij de risicosessie en geeft het resultaat direct overzichtelijk weer in een kleurrijke grafiek. De app kan ook de verschillen voor en na beheersmaatregelen aantonen.” 3. Efficiënt en risicobewust “Aan de hand van de grafiek kunnen deelnemers aan de sessie meteen gericht discussiëren over de uitkomst. Bij (grote) afwijkingen wordt zo sneller duidelijk wat nu écht het risico is. Zo groeit het risicobewustzijn onder deelnemers.” 4. Snel “Na afloop van de risicosessie zijn gegevens direct beschikbaar voor verdere toepassing.” 5. Digitale integratie “We kunnen de app koppelen aan andere digitale hulpmiddelen. Zo kan de app binnenkort communiceren met software die Boskalis Nederland gebruikt om de voortgang van (bouw)projecten te meten.”

Lees meer
We houden Nederland veilig

Drijvende gietasfaltcentrale

Om een waterdichte laag op een smalle dijk aan te brengen, moet je innovatief zijn. Hoe krijg je de benodigde tonnen gietasfalt ter plekke zónder het verkeer op de dijk te hinderen? Boskalis Nederland ontwikkelde een innovatieve drijvende gietasfaltcentrale. Boskalis Nederland werkt aan een intensieve versteviging van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Op deze smalle dijk is geen ruimte voor werkverkeer. Daarom ontwikkelden we een bijzondere aanpak. Elke nacht vervoert een duwbak de grondstoffen voor het benodigde gietasfalt naar een ponton aan de Houtribdijk. Hier kan de verwerking tot gietasfalt meteen ’s ochtends beginnen. In een grote mixer mengt de bemanning de materialen. Vervolgens wordt het gietasfalt in een roerketel constant op temperatuur en in beweging gehouden. Klaar voor gebruik op de dijk. 24/7 bemand De centrale wordt nooit helemaal uit gezet, het gietasfalt moet op temperatuur blijven. Om verstoppingen te voorkomen en om 450 ton gietasfalt per dag te kunnen produceren, is het ponton altijd bemand. De centrale is zo ingericht dat er 24/7 vier medewerkers kunnen verblijven. Gerecycled Met het oog op duurzaamheid maakt Boskalis Nederland het gietasfalt op basis van 50% gerecycled asfalt. Ook het ponton waarop de asfaltcentrale staat, bestaat uit hergebruikte modules. En de centrale zelf? Als het project aan de Houtribrijk is afgerond, wordt de gietasfaltcentrale opnieuw ingezet op een van onze andere projecten. Boskalis Nederland versterkt de dijk en legt meteen ook een natuurgebied aan : Meer weten over de nieuwe Houtribdijk? Bekijk de video van opdrachtgever Rijkswaterstaat Of de video van Gilles van Suijlekom

Lees meer
We houden Nederland bereikbaar

Volop innovatiekracht op de N470

Boskalis Nederland werkt aan een uniek project: een weg die energie oplevert. Volop innovatiekracht op de N470. De veelgebruikte N470 tussen Delft en Zoetermeer was aan vernieuwing toe. Dit vernieuwen pakken we op een opvallend innovatieve manier aan. “Minimaal alle CO2 die is uitgestoten tijdens de werkzaamheden, hebben we over twaalf jaar gecompenseerd. De weg is na zeven jaar energieneutraal en we garanderen dat we in de jaren daarna door duurzame innovaties zelfs 164% van de CO2-uitstoot compenseren”, vertelt duurzaamheidsspecialist Annika Trignol. Energy Wall & Honey Highway Een paar van de innovaties voor de N470 op een rij: Een spectaculaire geluidswal, de ‘Energy Wall’, wekt zonne- en windenergie op. Ledverlichting in verkeerslichten zorgt voor besparing. Door ‘smart mobility’ hoeven vrachtauto’s minder te stoppen en besparen we brandstof. ‘Honey Highway’ met natuurvriendelijke vegetatie. Rolweerstandverlagend asfalt. Reflectiepalen gemaakt van duurzaam, biobased materiaal. Megabatterij voor bewustwording Om de bewustwording van weggebruikers te vergroten, komt langs de weg een oplaadbare “megabatterij”. Annika: “Door de grote, kleurige indicator zie je precies hoe ver de batterij is opgeladen en dus hoeveel energie er is opgewekt. De N470 is een prachtig project dat Boskalis Nederland nu al energie geeft.” Benieuwd naar de Energy Wall ,Honey Highway en andere innovaties aan de N470? Lees en kijk hier

Lees meer
Back to top