Nieuw stukje Amsterdam


Boskalis Nederland maakt opnieuw Amsterdam een stukje groter. Na het Centrumeiland LINK bouwen we nu het Strandeiland in het IJmeer. Het Strandeiland wordt met 82 hectare het grootste van IJburg en wordt geschikt voor bewoning. Daarnaast leggen we het Natuureiland aan, een natuurgebied van ruim 3 hectare met rietlandschap en een mosselbank. 

De aanleg van Strandeiland start met het opspuiten van bijna 9 miljoen kubieke meter zand. De Amsterdamse ondergrond is een kleiige, ziltige grond die water moeilijk doorlaat. Voor de grondverbetering wordt door zusterbedrijf Cofra (LINK) ontwikkelde verticale drainage gebruikt om het overtollige water versneld te af te voeren. Het water neemt op deze manier de snelle route naar boven. Een ingewikkelde bijkomstigheid is de oergeul, de prehistorische loop van het IJ, waar de modderlagen extra diep zijn. We bouwen het nieuwe Strandeiland hier omheen. 

Laagje voor laagje
Het nieuwe eiland ontstaat laagje voor laagje door zand aan te brengen uit het Markermeer en het IJsselmeer. Binnenvaartschepen voeren het zand aan. Vanaf een ponton scheppen twee kranen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat het zand vanuit de schepen in een grondpers. Vermengd met water gaat dat zand, onder hoge druk, met 4 meter per seconde door een pijp. Vlakbij de kust van het eerder aangelegde Centrumeiland wordt het zand in het water gesproeid of via een natte stort aangebracht. We leggen zo ruim 100.000 kuub per week zand in het water, te vergelijken met 230.000 vrachtwagens. We doen dit net zolang totdat er een eiland van zo'n 85 hectare, 10 meter hoog in het water ligt. Uiteindelijk ligt het Strandeiland zo'n 5 meter boven NAP. 

Duurzaamheid
Boskalis Nederland gaat voor duurzaam. Daarvoor nemen we concrete maatregelen. Enkele van onze binnenvaartschepen, de Rhenus en de Zijpe, zijn verbouwd om de uitstoot van stikstof tot liefst 90 procent te verminderen. Ook gebruikt de Rhenus biobrandstof om de CO<sub>2</sub>-uitstoot flink te verminderen.  

Strandeiland met ruim 6000 woningen

Het Strandeiland krijgt een groot stadsstrand dat al gereed is maar er komen vooral ook woningen. Naar verwachting kan er vanaf 2022 worden gebouwd op het Strandeiland. Er komen eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes. De in totaal 6.200 te bouwen woningen zullen op z'n vroegst in 2032 allemaal gereed zijn.

 

Meer informatie: 

Video IJburg (Engelstalig)

Projectsheet aanleg Centrumeiland IJburg

Reportages van IJburg tv

http://ijburgtv.nl/video/126431754/het-strandeiland-journaal-afl1-start-landmaken

http://ijburgtv.nl/artikel/138366038/de-reis-van-het-zand-naar-strandeiland

http://ijburgtv.nl/artikel/144875816/strand-in-zicht

Aanleg Strandeiland

https://www.amsterdam.nl/projecten/ijburg/deelprojecten-ijburg/strandeiland/

Gerelateerde projecten

Back to top